miercuri, 14 decembrie 2011

Istoria Podului Grant !

A fost una dintre emblemele Bucureştiului în perioada interbelică. Dat în folosinţă în urmă cu 102 ani, mai exact în 1909, Podul Grant a suferit de-a lungul vremii o serie de modificări considerabile. Din vechea construcţie a rămas în picioare un zid ce se încăpăţânează să reziste trecerii timpului. 
                                                 (Zidul ramas, care sustinea vechiul pod)



Aşa cum reiese din cartea “Construcţii pentru transporturi în România 1881-1981″ (autori D. Iordănescu şi C. Georgescu), în 1909, când a fost dat în folosinţă, podul avea structură metalică.  Ulterior, în anii 1933, 1939 şi 1967, a suferit mai multe modificări pentru a se lărgi partea carosabilă. Construcţia era atât de populară în Capitală încât, în 1959, i s-a compus o melodie, celebră până prin 1970, cântată de Gică Petrescu şi de formaţia Trio Grigoriu. De altfel, structura a servit și ca platou de filmare pentru filmele lui Sergiu Nicolaescu. O întreagă scena pentru filmul “Revanșa” a fost filmată pe podul din Cartierul Giulești.

                                           

Odată cu trecerea timpului, bătrânul pod Grant a devenit nesatisfăcător pentru cerinţele traficului rutier din ce în ce mai intens. Astfel, în anul 1979, a început construirea noului pod Grant, lucrare care a fost dată integral în folosinţă în anul 1982.Numele podului provine de la un englez, Effingham Grant, sosit în Ţara Românească la începutul secolului al XIX-lea, ca secretar al Consulatului Britanic la Bucureşti.

                                            (podul Grant in anul 1965)

În 1850, el s-a căsătorit cu Zoe Racoviţă, nepoata Zincăi Golescu. Fiul acestuia, inginerul Robert E. Grant, s-a însurat, în 1885, cu Zoe, cea mai mare fiică a boierului Ion Bălăceanu. Urmaşii lor au parcelat şi au vândut terenuri de construcţie situate între şoseaua Crângaşi şi Manufactura Belvedere. Astfel, aici a luat naştere cartierul Grant. În 1909, podul preia numele cartierului pe care-l deservea.
                                                   (Podul Grant cel vechi, dar si cel nou, in anul 1979)




                                               Podul Grant in anul 2011

In anul 1983 se realizeaza prima linie de tramvai pe Podul Grant si se introduce vagonul cu doua posturi de comanda si usi pe ambele parti

Aici puteti vedea  filmul Revansa. La minutul 24:16  pana la 26:43 sunt secventele filmate,  pe vechiul pod, cel metalic.

4 comentarii:

  1. podu grant....ce amintiri frumoase care probabil nu vor disparea niciodata...intr-un fel sau altul a facut parte din viata noastra inevitabil,nu?salutari Sergiu si sa auzim numai de bine!

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut Clauudiu. Ai mare dreptate...Cat am umblat noi pe el, sau pe langa...Ce faceam in Parcurile de langa si asa mai departe...Amintiri, amintiri.Cum au fost ele bune, rele...Sunt acolo vesnic intiparite...Nu mai zic de momentele in care ajungea mingea de fotbal pe Podul Grant (la ora de sport). Claudiu, sa auzim de bine...

    RăspundețiȘtergere
  3. Salut Lucian. Multumesc de link. Acum il vad pentru prima oara si vreau sa spun ca e genial. Inca mai sunt strazile cu aceleasi nume, doar ca schimbate ( nu mai sunt case, dar sunt blocuri :| ). Am rude care stau pe strada 9 Mai, in blocul rapidistilor (cum il stiu eu).

    RăspundețiȘtergere